Panik Bozukluğu

Bir anksiyete bozukluğudur. Birden bire başlayan çarpıntı, kalp hızında artma, terleme, titreme ya da sarsılma, nefes darlığı ve soluğun kesilmesi, boğuluyor gibi olma, kalp krizi geçirme korkusu, ölüm korkusu, kötü bir şey olacakmış beklenti ve kaygısı, göğüste ve boğazda sıkıntı hisse, baskı, bulantı veya karın ağrısı, baş dönmesi, sersemlik hissi, düşecek veya bayılacak gibi olma gibi belirtiler görülür.

Derealizasyon:

Kişinin bildiği çevresini,  yabancı bir çevre gibi algılaması, çevrenin değişmiş olması hissi.

Depersonalizasyon:

Kişinin kendisini ve çevresini veya hem kendisini, hem çevresini gerçek değilmiş gibi hissetmesi veya algılaması.

Özellikleri;

Kontrolünü kaybedeceği, ya da çıldıracağı korkusu, ölüm korkusu, paresteziler (el ve ayaklarda veya vücutta uyuşma ya da karıncalanma duyumları), üşüme, ürperme ya da ateş basmaları.

Yukarıda adı geçen belirtilerden dördünün ya da fazlasının, başlaması giderek on dakika içerisinde en yüksek şiddete ulaşması, panik bozukluk teşhisini koydurur.

Beklenti anksiyetesi ve huzursuzluk en rahatsız edici belirtilerdendir.

Araç kullanırken, büyük süper marketlerdeyken, gemide, metroda, uçakta, otobüslerde seyahat halinde, köprüleri geçerken çok büyük sıkıntı duyma duyguları vardır. Bu durumları hastalıkları ile ilişkilendirirler ve bu durumlardan kaçınmaya başlarlar, ileri vakalarda evden dışarı çıkmak istemezler. Eve kapanırlar, işe ve eve gidemezler, iş ve okuldan ayrılmak zorunda kalabilirler, tek başlarına bir yerlere gidemezler, yanlarında su ve ilaç bulundururlar.

OKB madde yoksunluğu sendromu, major deprasyon, sosyal fobi ile birlikte görülebilirler. Acil servislere defalarca başvururlar. Kadınlarda daha çok görülür. Bu kişilerde alkol ve madde kullanımı gözlenir. Aşırı solunuma ve bayılacakmış gibi olma, kanda karbondioksitin bariz azalması ile birlikte görülen hızlı aşırı yüzeysel solunumdur. (Hiper vantilasyon)

Panik atakların yaşam boyu görülme sıklığı %3 ile %5 oranındadır. Panik bozukluk ise %1,5-%5 oranındadır. Eşzamanlı depresyonla birlikte sık görülürler.

Panik bozuklukta ise, gidiş kroniktir, düzelmeler ve alevlenmeler olur. Haftada 2-3 defa panik atakları gözlenir.

İlaç tedavisi ve psiko tedavi uygulanır. Tedavide destekleyici psiko terapi, iç görü yönelimli psiko terapi, davranış terapileri, nefes egzersizleri önemlidir.